Grankulla svenska kulturförening rf kallade till årsmöte den 26 mars 2019 i Villa Vallmogård på Vallmogränden i Grankulla. Stadgeenliga ärenden behandlades i snabb ordning, bland annat årsberättelse och bokslut för 2018 samt verksamhetsplan och budget för 2019. Mötet beslöt också bibehålla medlemsavgiften vid 10 euro.
Styrelsen för år 2019 består av ordförande Patrik Limnell, vice ordförande Eva Wörlund, sekreterare Christoffer Lindqvist. Styrelsemedlemmar är Jessica Lerche, Tom Sandström, Alf Skogster och Marianne Svartbäck. Kassör utanför styrelsen är Barbara Åkerberg. Webbmaster Kaj Kankaanpää. Kulturföreningen planerar att ge ut en bok ”Värdefulla byggnader” om villorna i Grankulla. Marianne Svartbäck kommer att arbeta med projektet. Kulturföreningen ger också ut en tidning i höst. Eva Wörlund är chefredaktör för ”Vi i Grankulla”.
Efter årsmöteshandlingarna berättade språkforskaren och redaktören Erik M Snellman om ortnamn i Nyland. Han visade kartor prydda med gamla ortnamn av vilka många påminner om eller heter lika som dagens ortnamn.
Erik M Snellman
Rastila eller Rastböle var till exempel en känd rastplats bland resande i mitten av 1400-talet. Detta finns det skriftligt belägg på och namnet har stått oförändrat. När Gustav Vasa grundade Helsingfors på 1550-talet slogs trettio mindre byar ihop.
- Redan då sysslade överheten med kommun- och bysammanslagningar! ”Grän(n)kulla var en plats som så småningom kom att heta Grankulla. Eventuellt av ordet ”grän(n); gränje” som betydde granskog.
På en karta från slutet av 1700-talet hittar man namnet Gallträsk. Det finns ingen slutlig förklaring till detta, men eventuellt kan en galgbacke ha funnits på området. Eller att vattnet har varit osedvanligt smutsigt, illaluktande som galla, därav Gallträsk. Men detta är blott ett axplock bland ortnamn som presenterades på årsmötet.